2014. február 8., szombat





1999. június, Veneto

Két lány a fagyizó teraszán, a hatalmas színes felirat előtt - az egyik kezükben nyolc gombócos tölcsér,  a másik kezükkel a feliratot mutatják. Póz a fotóhoz: körbeéri a fejüket a vigyor.

Pózolhatnak!! Huszonévesek, gyönyörűek, barnák, és szerelmesek.  Övék az egész nyár.

2013. július, Veneto

Már visszafele tartanak a szomszéd falu kempingjébe - csak átruccantak ide, nosztalgiázni egy esti sétára.

Suhannak a ciprusok az út mellett, férj vezet, gyerekek hátul ricsajoznak, elég hangos a zene is. Ő pedig igyekszik hang nélkül, észrevétlenül az ablak felé fordulva uralkodni egyre csak potyogó könnyein. És kétségbe esve próbál valami hihető magyarázatot kitalálni, arra az esetre, ha észrevenné valamelyikük, hogy sír. De hát mit is mondhatna??

Megbeszélték még tegnap, hogy ma este átjönnek ide, megmutatják a gyerekeknek is: itt nyaraltak először együtt, abban az évben, amikor megismerkedtek. Négyesben, a két aranyifjú oldalán a két lánnyal…

Nagyon tetszett az ötlet.  Izgatott kíváncsisággal parkoltak le az ismerős főtéren, tovább sétáltak a fagyizó felé – és akkor meglátta a feliratot:

 CARPE DIEM       ugyan úgy, ugyan ott.

Szinte látta maga előtt a fotót - ma is ott lapul a polcon a fényképalbumban. Rajta a két lánnyal, annak a nyárnak minden ízével, bájával, ragyogásával. Állt egy pár percig a járdán, a gyerekek már az út túloldalán futottak a park felé. Félre hajtott fejjel nézte a falon a képet, és érezte, hogy menthetetlenül könnybe lábad a szeme.  Mint egy forgó szél, úgy rohanták meg teljesen váratlanul, és teljesen érthetetlenül az érzelmek.

Hirtelen valós fizikai súllyal zuhant rá az érzés, hogy valami véget ért, végérvényesen visszavonhatatlanul. Mintha ebben az egyetlen, mértani pontossággal megrajzolt és kimerevített pillanatban ért volna véget a fiatalsága. Itt és most, 41 évesen négy hónaposan és két naposan.
Látta maga előtt a két lányt. Egy pillanatra érezte is, amit akkor. Az erőt, féktelenséget,  lendületet, és a  hitüket. Ahogy mertek hinni a jövőben, félelem és feltétel nélkül. Ahogyan mertek hinni magukban, a holnapban és a szerelemben. Ahogyan volt bátorságuk nem törődni azzal, amit otthon hagytak. Merték önfeledten, igazából élvezni a lopott időt. És igen látta milyen szépek mindketten. Karcsúak, feszes a fenekük, kerek a cicijük, barna a bőrük, ragyognak a múlt éjszakától, és a ma éjszakától. És nem félnek semmitől…


És ugyan ilyen élesen érezte azt is, hogy vége. Soha többé nem fog már így érezni. A világ, és benne ők ketten, már soha többé nem lesznek ilyenek. Nincs már semmilyen trükk, vagy csodaszer, semmilyen varázslat, amivel ezt visszaidézhetnék, csak egy részét csak egy kicsi időre. Elmúlt. A világ és benne ők, végérvényesen megváltoztak. Kívül és belül.  Már nem fiatalok többé…elfogytak az illúziók.

És ez annyira nagyon fájt ott hirtelen, és annyira nem tudott mit kezdeni a dologgal, hogy szinte a pánik kerülgette.

Igyekezett lemaradni kicsit a családtól, és rendezni valahogy a vonásait is. Fogta a telefont és írt egy sms-t annak az egyetlen embernek a világon, aki ezt az őrületet most megértheti - a másik lánynak a képről.

Mert bár a másik lány, sem lány már, (három oka is van annak) – de hál istennek, ott van az idei fotókon is – és ott lesz  2054-ben is.  VELE.


Másnap kora reggel kimentek a partra. A nyári napfényben már nem is tűnt olyan drámainak az este. Elnézte őket, ahogy hangosan sivalkodva próbálják kilökni egymást a csónakból, szeme sarkából pedig látta, vagy inkább csak érezte, hogy az újság mögött már rég szunyókál a drága.

 Mert, hogy a két aranyifjú is megvan ám, csak egy kicsit antikoltabb lett a fényük.

És amilyen kegyetlen hirtelenséggel rontottak rá tegnap az érzések, olyan bizonyossággal érezte most az elégedettséget, és nyugalmat. Nem cserélné el az életét semmiért! Nem változtatna meg semmit! Semmit…

„Az évek magukkal húznak, igaz, hogy közben zúznak, sebeket ejtenek, de a hegek rengeteg emléket rejtenek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése